Новини БГ

Трайчо Трайков: Не е мой проблем, ако производствените разходи на "Лукойол" са високи

2011-03-18 07:21:21
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди позицията по проблема с цената на горивата в страната, която обяви преди два дни в индиректен спор с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

В интервю за Би Ти Ви министърът обяви, че не е негов проблем, ако производствените разходи на рафинерията са високи и ако това е така, то проблемът би трябвало да бъде решен с внос на по-евтино гориво. Не е мой проблем, че производствените разходи са високи. На цената, на която рафинерията е продадена, с удоволствие държавата би си я купила обратно, ако чак толкова не се печели от този бизнес, заяви Трайчо Трайков.

Според него най-важното условие за наличието на евтини горива е да се гарантира свободната конкуренция на пазара с тези продукти. Ако има такава среда, когато правителството предприеме своите мерки за справяне с високите цени, ползата ще е за потребителите, а не за търговците, обясни министърът. Той обаче нито веднъж не заяви в пряк текст дали според него има картел между търговците на горива, а също и дали се съмнява в работата на Комисията за защита на конкуренцията,която беше сезирана по проблема от министъра на транспорта Александър Цветков. Очакванията са проверката на КЗК да приключи до седмица. 

Това, което мисля е изразено към подкрепата ми за сигнала към КЗК. Засега очаквам заключението и ще си направя извода въз основа на това, което видя, заяви Трайчо Трайков.

Според него при положение, че България е с един от най-ниските акцизи на дизел в Европа, е логично дори и ако производствените цени са високи, крайната цена също да е сред най-ниските. Министърът беше категоричен, че мерките, набелязани от правителството за намаляване на цените на горивата, със сигурност ще доведат до ефект.