Новини БГ

Син на Кадафи минал на страната на опозицията

2011-02-25 08:16:18

Сейф ал Араб, син на либийския лидер Муамар Кадафи, се е присъединил към опозицията, съобщи иранската телевизия PressTV.

По данни на телевизията Сейф ал Араб Кадафи, на когото баща му бил възложил да осигури лоялността на силовите структури и да не допусне те да минат на страната на протестиращите, се е присъединил на 24 февруари към протестиращите в Бенгази.

Този град, който е вторият по големина в Либия, от няколко дни е под контрола на опозицията.

Иранската телевизия съобщи още, че Сейф ал Араб е дал да се разбере, че баща му обмисля възможността да се самоубие или да избяга в Южна Америка, ако съществува неминуема заплаха да бъде свален от власт.

Засега няма потвърждение на информацията за преминаването на сина на Кадафи на страната на опозицията от други източници, пише Lenta.ru.

Муамар Кадафи има седем синове и една дъщеря. След началото на безредиците по либийската телевизия два пъти се появи вторият син Сейф ал Ислам. Той хвърли отговорността за случващото се в страната върху „външни врагове“ и заяви, че те искат да разделят държавата на няколко държави на ислямския радикализъм.

Освен това той опроверга съобщенията за използване на военна авиация за потушаването на протестите и заяви, че обявеният в чуждите медии брой загинали не отговаря на действителността.

Шестият син на Кадафи Хамис командва 32 батальон – най-добре оборудваната и подготвена военна част в Либия. Общо в страната има три такива части с обща численост от 10 000 войници.