Новини БГ

US генерал: Кеф е да стреляш по талибаните

2010-07-11 21:53:19
Дяволски кеф е да стреляш по такива типове, на които не е останало мъжко достойнство, казва генерал Джеймс Матис по адрес на талибаните.

Скандалите с гриф „Щатите” не стихват. Номинираният за шеф на Централното командване на САЩ генерал Джеймс Матис произведе нов скандал с думите си, че

 

е "забавление да стреляш по хора" в Афганистан.

 

Изявлението е направено на семинар през 2005 г. и в него са визирани талибаните, които тормозят жените, само защото не са изцяло забулени, съобщи БТА.

 

"Дяволски кеф е да стреляш по такива типове, на които не е останало мъжко достойнство",

 

казва генералът. 

Американските военни, които все още се възстановяват от шока след уволнението на генерал Стенли Маккристъл, досегашния командващ на международните сили в Афганистан, са изправени пред нов проблем, пише британският вестник "Индипендънт". В мюсюлманския свят от вчера се разпространява видеото с думите на ген. Матис. Това не е нещо, което искаме да се случи след един много тежък период във войната. Но не смятаме, че Сенатът ще блокира назначението му. Вярно е, че хората от въоръжените сили не говорят като проповедници. Ще трябва да убедим афганистанците, че той е имал предвид талибаните, а не афганистанците и мюсюлманите като цяло."