Новини БГ

Наш ще е следващият президент, уверени са от ГЕРБ

2011-02-21 07:55:07

Решението за номинацията на кандидата за президент на ГЕРБ ще бъде взето през май или юни, каза Цветан Цветанов – председател на предизборния щаб на ГЕРБ, на пресконференция в националния пресклуб на БТА.

В отговор на въпрос на БТА Цветанов посочи, че Пловдив е градът, където от националния предизборен щаб са си поставили задача да спечелят местните избори. 

Хората там имат желание за промяна, която трябва да бъде постигната независимо от това кой кандидат ще спечели изборите. Цветанов посочи, че в София нагласата на организационните структури е кандидатът за кмет да е Йорданка Фандъкова. 

Ще дадем свободата на структурите за евентуално партньорство, но решенията, вземани от партията в предишни избори, са били винаги за самостоятелно участие, посочи Цветанов. 

По думите му самостоятелно спечелените избори в София показват силата на партията и нейния потенциал. 

Цветанов каза още, че кметът на Раднево е приет за член на ГЕРБ и той е евентуалната кандидатура за кмет на общината от страна на партията. По думите му никъде в критериите няма изискване кандидатът за кмет да е член на партията. 

Той допълни, че ще се ограничи в ползването на годишния си отпуск, за да го ползва месец преди изборите. Цветанов посочи, че в ИК на ГЕРБ не е обсъждано кой ще е кандидатът на партията за президент. 

Има много възможни кандидатури, а от премиера на страната беше споменато, че аз бих могъл да съм евентуалния кандидат, и всички виждате какъв е резултатът от това, коментира той. 

Той допълни, че всеки един от членовете на предизборния щаб може да е кандидат за президент, но увери, че следващият президент ще е от ГЕРБ. 

По думите на Цветанов по-голямата част от сегашните кметове 
на ГЕРБ ще бъдат издигнати отново. Според него след приключването на изборите не е проблем обсъждането на конкретни политики с други политически формации, но участието на партията в изборите ще е самостоятелно. 

Той не изключи политическо партньорство след местните избори с всички партии от целия спектър, стига това да е в интерес на населените места.

Няма да отстраняваме нашите кандидати с "масов отстрел", след като за някой от тях в общественото пространство излезе нещо; това може да стане единствено след като се произнесат компетентните органи, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. 

Цветанов допълни отговора на Велчев с излязлото преди няколко дни становище по обвиненията за гаранцията на банков заем, в намирането на която той бе замесен по обвинения от политическа партия за времето му като заместник-кмет на Столичната община.

 

По думите му официалното становище е, че общината не е била страна по това дарение и няма как да е търсила гаранция по заема. 

По думите на Цветанов, по отношение на обвиненията за имотното му състояние, той реално е купил един апартамент и ще изплаща друг в продължение на още 29 години.

Ръководим се само от изпълнението на решения, които се обсъждат в ГЕРБ, каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос дали партията ще изчака издигането на кандидат от хората около Алексей Петров, за да издигне своята кандидатура. 

Цветанов не отговори на въпрос дали Калин Георгиев – главен секретар на МВР, ще е следващият председател на ДАНС. Това е кандидатура, която се номинира и ще се оповести единствено от премиера, посочи той.