Новини БГ

Холандия иска "пътна карта" преди да пусне България в Шенген

2011-02-09 17:22:02
Холандия заяви, че на този етап България и Румъния не могат да се присъединят към шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европа и с това се присъедини към подобните позиции на други страни, включително Франция и Германия, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Съгласни сме с Франция, Германия, Финландия и други страни, че Румъния и България не могат на този етап да се присъединят към шенгенското пространство", заяви холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен на пресконференция в Париж с френския си колега Лоран Вокиез.

"Според изготвените от Европейската комисия доклади, твърде много неща не се спазват, за да могат Румъния и България да се присъединят към шенгенското пространство. Решихме да работим по определянето на група критерии, които трябва да се спазват и оттам да изготвим пътна карта за присъединяването към Шенген", добави Кнапен.

Вокиез обаче отхвърли идеята за график с "изкуствени дати".

"Да, Румъния и България имат призвание да влязат в шенгенското пространство. Те са положили огромни усилия за подобряване ефикасността на граничния контрол, борбата с корупцията, съдебната система, но критериите не са изпълнени", заяви Вокиез.

На 21 декември Франция и Германия решиха да блокират влизането на България и Румъния в шенгенското пространствопрез март 2011 г., като се аргументираха с пропуски на Букурещ и София в борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност.

Финландия се присъедини към тази позиция на 20 януари, аНорвегия изрази резерви към влизането на двете страни на 4 февруари.