Новини БГ

Игнатов, Дончев и Трайков яхнаха колелата към Банкя

2010-07-10 13:03:40
Около 300 велосипедисти се събраха пред президентството, за да се включат в традиционния велопоход по повод закриването на академичната 2009/2010-а година.

Колоната на велосипедистите поведоха в спортно облекло министрите Сергей Игнатов, Томислав Дончев, Трайчо Трайков, колоездач No. 1 на България Ивайло Габровски и архитектът на София Петър Диков.

Велопоходът е организиран под патронажа на образователния министър Сергей Игнатов, който бе нетърпелив да застане на стартовата линия и призова журналистите да не го карат да коментира никакви събития. Игнатов заяви, че в България тепърва предстои навлизането на колоезденето в ежедневието на повече българи и добави, че по негови наблюдения повечето от министрите в кабинета са спортни натури и няма проблем да ходят на работа с колело. Самият Игнатов, като ректор на НБУ, вече е ходил на работа с велосипед, но по думите му сега вратовръзката постоянно го стягала.

Трайков пък шеговито му „нареди"Сергей, вие тръгвайте, ние ще ви настигнем"С „Белене" положението е следното...".

Икономическият министър също бе лаконичен, но заяви, пак шеговито, че със спортуването се повишава чувството за щастие и хората се вдигат нагоре в класацията на щастливите народи. „Освен това се повишава субективното усещане за висок стандарт на живот, а ние всъщност се стремим към висок стандарт на живот"При всички възможности е хубаво да се спортува".

Министърът за европейските фондове Томислав Дончев напомни, че след края на учебната година, какъвто е официалният повод за събирането, следват нови предизвикателства.„Образованите млади хора са най-големият ни капитал и са по-важни от валутния резерв и инфраструктурата".

Маршрутът минава от бул. "Княз Александър Дондуков" 2A, по бул. „Тодор Александров" и продължението на бул. „Царица Йоана", вдясно по ул. „Добринова скала", наляво по бул. „Сливница". После пресича Околовръстния път и завива наляво по „Банско шосе". В Банкя ще бъде дадена почивка. Там кметът Рангел Марков ще обяви начало на томболата за всички състезатели. Ще се разиграят много награди, най-примамливите от които са велосипеди, мобилни телефони, велоаксесоари. Финалът около 15.30 ч. е пред Министерството на образованието и науката, където ще бъдат отличени най-добрите велосипедисти.