Новини БГ

Експерт: Не сме готови за терористичен акт

2011-01-28 14:43:59
Проучванията показват, че хората не са подготвени и нямат култура на поведение по линията на превенцията и справянето при терористични актове. Това каза Томо Борисов - председател на Международната асоциация за самозащита, лична отбрана и сигурност. 

В края на миналата година асоциацията издаде „Наръчник за оцеляване при терористични заплахи и други бедствия и аварии”. 

"Идеята на наръчника, който издадохме, е да се обясни какво представлява тероризмът, как действа, какви могат да бъдат последствията и какво прави едно гражданско общество, за да може да реагира срещу него", обясни Борисов. По думите му, българското общество не знае как да реагира в екстремална ситуация, предаде Фокус.

"При терористичен акт се използват взривове, бомби и т.н., които носят много големи последствия.Целите на тероризма са да създаде смут и страх в обществото и да убеди гражданите, че правителството е безсилно да се справи, за да предотврати тероризма. Правен е анализ, че и в Русия това е една от основните цели на терористите”, коментира Томо Борисов. 

Българинът не се интересува от тероризма?
"Миналата година, когато започнахме кампания за информиране, когато станаха взривовете в Атина и в Германия, с колет-бомбите –тръгнахме да правим превенция. Трябва да кажа, че много малко хора в нашето общество се заинтересуваха от кампанията. Единствено работодателите на две-три организации проявиха интерес към наръчника, за да могат да запознаят своите служители”, каза Борисов. По думите му българинът е свикнал да тича след събитията и то не само по повод необходимите действия за превенция при тероризъм, но и при всякакъв вид престъпност. 

"Тероризмът се измени. Преди години засягаше само политически или висши административни фигури в държавния апарат. В последните години той засяга широк кръг слоеве от обществото. Обикновено се атакуват големи градове, публични пространства – летища, високи сгради и други подобни. Последните терористични действия в Русия също потвърждават това. Вече има няколко такива случаи, които стават на публични сместа - в метро или на летището", обясни Борисов. По думите му реакцията на хората е много важна. Те трябва да имат висока степен на наблюдателност, да следят за забравени багажи и чанти и да могат да реагират.