Новини БГ

САЩ могат да унищожат севернокорейските ракетни площадки

2011-01-14 10:49:48

САЩ разполагат с необходимите средства да унищожат севернокорейските ракетни площадки и да попречат на Пхенян да ги използва като заплаха за съседните страни, заявил генерал Уолтър Шарп, командващ американските части в Южна Корея, цитиран от Франс прес.

"Ние трябва да бъдем готови да действаме с убеждение. Но ако това не помогне, трябва да бъдем готови и да реагираме. И това включва способностите ни да не позволи на Северна Корея да изстреля дори една ракета "Таепондон" или междуконтинентална балистична ракета", заявил генералът.

По време на посещението си в Китай министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че Северна Корея след пет години вероятно ще разполага с междуконтинентални балистични ракети, които представляват пряка заплаха и за САЩ, посочва Франс прес.

"В миналото за нещастие ние сме били свидетели на провокации и нападения от страна на Северна Корея. В същото време тази страна използва риторика, за да изтъкне своя военен потенциал. И едновременно с това твърди, че подава ръка и иска да се върне на масата за преговори. Но досега Пхенян не е дал доказателство за искреността на своите намерения", подчертал генерал Шарп. БТА