Новини БГ

БАН остава една мумия

2010-12-05 12:00:38

Вълнува ни законопроектът, който е внесен. В закона пише, че държавата осигурява свободно развитие на образованието, науката и културата и ги подпомага. Това каза пред БНР акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН.

Академията обаче, бива притискана няколко години особено последните 3-4 години с финансови средства и бива изсушавана по този начин. Губим млади хора, защото с такива мизерни заплати не може да се живее, допълни Юхновски. Само този месец сме загубили 180 души. Има и дискредитиране на академията. Услужливи медии тиражират неверни неща за академията, подчерта още Юхновски. "Срам голям. Не се дава възможност да се отговори. Нашите отговори не се публикуват или се тикат в страниците, които никой няма да прочете. Не се обръща внимание на протестите, защото за първи път академията излиза на улиците, а нашата работа не е там", категоричен бе Юхновски.

Според него, има липса на желание от страна на управляващите и специално министър Игнатов да водят диалог. Юхновски каза още, че БАН е огромен прозорец в Европа и това се превръща в огромен проблем. За последните 5 дена 4 300 учени се подписаха от целия сват в полза на академията със силен приембюл, адресиран до Бойко Борисов. "Вървят и нашите протести, но няма никаква чуваемост. Ние няма къде да водим диалог. Диалозите на управляващите са монолози. Това е драматичното положение", добави Юхновски. Той каза още, че от БАН остава една мумия. 141 години основната цел на БАН е била да провежда в полза на българския народ изследвания. "Това нещо още в член 1 на сегашния закон бива заличено. Това може да бъде офис, но не и академия", категоричен бе Юхновски. В кръговете на Нов български университет се зароди този кошмарен законопроект за БАН. Още преди 3-4 години се заговори най-откровено и грубо за БАН, която имала много имоти, каза още Юхновски.

От своя страна проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН коментира, че финансирането на БАН систематически се убива финансово през последната година. "Намали се веднъж бюджетът с 10 млн. лв., март месец се намали с над 10% и с актуализацията на бюджета на края на полугодието беше смъкнат до 59 милиона", каза Димитров. Непрекъснато се говори затова, че науката трябвало да се самофинансира. Такова нещо никъде няма, в нито една държава, категоричен бе Димитров. С наука се изкарват пари в производства, във фирми, в умните страни, където хората знаят, как да употребят научния продукт, заяви Димитров и допълни, че собствените приходи на БАН са 66 млн. лева или 44% собствени приходи.

"Държавната субсидия покрива само работни заплати, ток, парно, необходимия минимум и нищо повече", подчерта Димитров. Много от министерствата зависят от резултати, които се подават от институтите на БАН. Ние работим с всички министерства, каза Димитров и допълни, че още през 2007 г. преди да го има това правителство, Симеон Дянков е казал, че имотите на БАН трябва да се разпродадат, "това го повтори и през 2008г. Той дойде като финансов министър с намерението да разпродава имотите на БАН", подчерта Димитров. Той отбеляза, че със законопроекта академията се цепи на две части, правят я клуб и институтите отиват към едно министерство, което е недопустимо.