Новини БГ

XXII век проговори: Светло бъдеще или Армагедон

2010-11-27 09:37:35

Ян Морис, професор по история на Станфордския университет, автор на няколко футурологични бестселъра, твърди,  че през ХХII век хората ще живеят в градове с население над 140 милиона души, съобщи в.  "Дейли мейл".  

"Мога да успокоя тези, които се страхуват от противопоставянето между Изтока и Запада и предполагат, че именно то ще влияе върху живота  на хората в бъдещето“,  Ян Морис. 

„Планетата ще се промени така, че  самите понятия Изток и Запад ще загубят смисъл", твърди той.

Според него човечеството е изправено пред най-големия скок в развитието си за последните 15 000 години. 

Още през 2050 година социалното развитие ще се ускори два пъти, а след 2100  г. - още два пъти, прогнозира Морис. 

По думите му ще се появят гигантски мегаполиси с население 140 милиона души - градове с размери, надхвърлящи тези на Ню Йорк, Москва, Токио, Мексико, Мумбай взети заедно. 

Бойната мощ на армията ще нарасне поне пет пъти в сравнение със сегашната. 

И  то не за сметка  на ядрения потенциал, а благодарение  на съвършено ново оръжие. Вместо хора ще воюват роботи. 

Решаващи ще са кибервойните. А нанотехнологиите щели да превърнат повечето материали в смъртоносно оръжие. 

„В САЩ вече разработват компютри на молекулярно ниво, създадени от ензими и ДНК  молекули. Предвижда  се те да бъдат имплантирани в главите на войниците, за да дадат на пехотинците предимство пред машините в бързината на мисълта, да увеличат 
паметта“ казва той. 

В аналогично направление се движи друг проект - "Тих разговор". В неговите рамки се разработват специални имплантанти, които ще разшифроват електрическите сигнали в мозъка и ще ги изпращат чрез интернет, за да могат  войниците да общуват без радио или електронна  поща, твърди Морис.  

По думите му сливането  на простосмъртни с машини може  да означава появата на нови начини на живот, работа, борба, мислене и дори любов. Ще се открият нови методи за раждане, стареене и смърт. А това може да ознаменува края на тези понятия в обичайното им разбиране и зараждането на свят, превъзхождащ всички, които нашият неподготвен мозък може да си  представи, твърди той. 

„Чудесата са възможни, ако нещо не им попречи. Защото самите  тенденции често  генерират сили,  които ги неутрализират“, казва професорът

Накрая Ян Морис припомня на скептиците за предвижданията му, че само за един век - ХХ - ние сме изминали пътя от телефона до интернет.