Новини БГ

Зидан изстреля Катар като фаворит за домакин световното през 2022 г.

2010-11-24 14:52:41
Ефектът от участието на Зинедин Зидан в рекламната кампания на Катар за домакинство на световно първенство по футбол през 2002 г. направи кандидатурата на страната фаворит в надпреварата в очите на букмейкърите.

Световният шампион с Франция през 1998 г. е сред редицата знаменитости, които публично подкрепят кандидатурата на Катар. Сред тях са треньорът на "Барселона" Пеп Гуардиола. Рекламите с посланика на кандидатурата Зидан се излъчват в редица страни.

В клипа бившият футболист на "Реал" (Мадрид) се връща в родния си град Марсилия и казва, че му е било трудно да  успее заради алжирските си корени, но се надява световното първенство в Средния изток да даде на арабските деца шанс.

"Достатъчно ни впечатли, за да направим Катар фаворит. Коефициентът за тях е 1.44, следвани от Австралия с 4.00 и САЩ с 4.50", заяви говорител на компанията пред Ройтерс. Букмейкърът смята за аутсайдери Япония и Корея, които заедно домакинстваха на световното през 2002 г. Залози за техен успех се приемат при коефициент 34.00 и 41.00.

Мнението на букмейкърите идва като добра новина за Катар, който не успя да впечатли инспекторите на ФИФА. В своите доклади те дадоха сравнително ниски оценки, като изразиха притеснения за високите температури през юни и юли.

Русия е фаворит за домакинството на световното първенство през 2018 г. с коефициент 1.83, следвана от Англия с 2.50. Съвместната кандидатура на Холандия и Белгия се смята за аутсайдер с коефициент 51.