Новини БГ

Европа се споразумя да помогне на Ирландия с до ?90 млрд.

2010-11-22 12:53:19
Дълговата криза в еврозоната взе втората си жертва в лицето на Ирландия, пише "Файненшъл таймс". Финансовите министри от валутния съюз са одобрили молбата на Дъблин за финансова помощ в размер на десетки милиарди евро.

Очаква се спасителният пакет да е в размер на 80 - 90 млрд. евро, твърдят анонимни източници на британското издание. В помощта ще се бъдат включени средства от Великобритания и Швеция. Официалното споразумение обаче може да не бъде приключено до края на ноември, тъй като все още не са договорени условията, при която ще бъде отпусната помощта.

"Европейските власти откликнаха на нашата молба", коментира премиерът на страната Брайън Коуен. "Започваме формални преговори с Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Очаквам споразумението да бъде постигнато скоро", допълни той.

Ирландия ще получи спасителния пакет от механизма за гарантиране стабилността на еврозоната на стойност 750 млрд. евро. Той беше създаден от ЕС и МВФ, след като дълговата криза в Гърция застраши бъдещето на еврото.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен каза, че помощта за Ирландия е критична стъпка за стабилизиране на икономиката на страната, а и финансовите пазари в Европа. Той допълни, че спасителния механизъм ще има за цел да покрие капиталовите нужди на ирландските банки по "решителен начин".

Новината се прие добре от пазарите. Еврото поскъпна спрямо долара, достигайки до $1.3747. Фондовите пазари също тръгнаха нагоре. Лондонският FTSE 100 нарасна с 0.6%, германският DAX се повиши с 0.7%, а френският CAC 40 добави 0.8% към стойността си.