Новини БГ

БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

2010-11-02 00:09:25

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители. 
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.