Новини БГ

Камерън към бизнеса: Виe ще поведете страната към икономическото възстановяване

2010-10-26 09:15:29
Британският премиер Дейвид Камерън призова в понеделник британските компании да реинвестират по-голяма част от печалбите си и обеща да съдейства банките да отпускат повече средства за малките и средните фирми, които да поведат страната по пътя на икономическото възстановяване.

"Ако искаме да се върнем към силен растеж, печалбите трябва да се превърнат в продуктивни инвестиции", каза Камерън на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.
Камерън за първи път се срещна с бизнес лидерите, откакто стана премиер през май т.г. и поведе първото от десетилетия насам коалиционно правителство на консерватори и либерали.

В речта си Камерън се опита да пренасочи дебата върху икономическия растеж, след като миналата седмица неговото правителство обяви драстични съкращения в размер на 81 млрд. лири, които могат да доведат до загубата на почти милион работни места в държавния и частния сектор до 2014-2015 г., коментира агенция "Ройтерс".

Той защити решението на правителството да не намалява инвестициите от 200 млрд. паунда в инфраструктура и пламенно изрази виждането си, че пред британския бизнес се отварят нови възможности.

"Трябва да подкрепим бизнеса на утрешния ден, не само на днешния", каза Камерън. "Това означава да създадем достъп до финансиране, да създадем привлекателна среда за капиталови инвестиции, да стимулираме банките отново да започнат да финансират малкия бизнес и да настояваме далеч по-голяма част от държавния бюджет да се харчи за малките и средните компании."

"Живеем в свят на безпрецедентни икономически промени, с милиони нови потребители и безброй иновации, където компаниите започват бизнес с по-малко инвестиции, откогато и да било, и само за няколко години успяват да се превърнат в глобални гиганти. Това е невероятна възможност за Великобритания, за новия бизнес да процъфтява, за иновациите да водят растежа и да създават работни места."

"Новите работни места, новите продукти, новите идеи, които ще ни помогнат, ще бъдат родени в заводите и офисите, които вие притежавате, а не в коридорите на Уайтхол", завърши речта си Камерън.