Новини БГ

Окончателно решение за осигуровките?

2010-10-17 11:12:37

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Заседанието ще започне в 16.00 часа в Министерски съвет. На него ще се обсъди бюджетът за Държавното обществено осигуряване за следващата години и промените в Кодекса за социално осигуряване и пенсионната реформа за 20-годишен период.

На последното заседание в петък синдикатите отказаха да участват в преговорите, като настояваха за присъствието на министър-председателя. На среща с Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов синдикатите се договориха за ново заседание на НСТС днес.

Очаква се днес окончателно да бъде постигнато решение за Кодекса за социално осигуряване и Държавното обществено осигуряване. Целта е в сряда тези решения да бъдат обсъдени на заседание на Министерски съвет, а след това и в Народното събрание.

„Смятам, че почти на 95% има консесус и с работодатели и със синдикати. Премиерът иска в неделя всичко да бъде наред”, каза социалният министър Тотю Младенов.

„Много от нашите искания, балансирани с исканията и на работодателите, ще намерят място в общия пакет, който най-вероятно в неделя ще бъде възприет – надяваме се във формата на едно национално споразумение с подписа на министър-председателя, синдикатите и работодателите”, коментира изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров. По думите на Димитров, участието на премиера трябва да гарантира, че договореното ще бъде изпълнявано.

С 1,8% да се вдигне осигурителната тежест от началото на следващата година, е решил Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в петък, каза пред журналисти изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Работодателските организации настояват осигурителните вноски между работодатели и работници да се поделя 50 на 50, но в момента съотношението по Фонд „Пенсии”