Новини БГ

Бизнесмени скочиха срещу хеликоптерната акция на НАП

2010-10-14 20:54:07
Пловдивските бизнесмени Васил Караилански и Стефан Йосифов се възмутиха от внушението, което излъчва НАП към обществото, снимайки къщите на богатите хора от хеликоптер. 

Двамата са съдружници в строителната компания „Микрон”, а къщата на Йосифов попадна сред скандалните кадри заедно с антилопите и патетата в двора. В двора на солидното имение на Караилански пък са заснети да припкат сърнички. 

„Дружеството ни е на 22 години, а ние се занимаваме с частна дейност още отпреди 10 ноември, обясниха предприемачите. В началото на 90-те бяхме в петролния бизнес, после построихме хотели в Слънчев бряг и Банско. Имаме също и строителна дейност. През 2009 г. внесохме 680 000 лева данъци. Трябва ли да се чувстваме виновни, че можем да си позволим хубави къщи”, попитаха Караилански и Йосифов. 

Къщата на Стефан Йосифов е семейна, а не фирмена собственост, и е построена преди 13 години, обясни той. Екзотичните животни, които припкаха по двора, докато хеликоптерът изпълняваше данъчната мисия над Пловдив, пък му били слабост. 
„Е, не ме е срам за това”, заяви Йосифов.

Къщата на Васил Караилански също не е фирмена, но тъй като все още не е завършена напълно, той не живее още в нея. Освен чрез „Микрон”, двамата са внесли в държавния и общинския бюджет по 60 000 лева данъци и такси, декларираха и двамата.

„От фотосесията на НАП резултатът за нас е печален – хората се настройват срещу богатите, вместо да се питат какво да направят, че и те да живеят в хубави къщи”, казаха бизнесмените.