Новини БГ

Връщат изричното "да" за донорство на органи?

2010-09-28 16:43:24
Българите да стават донори на органи и клетки, ако изрично са декларирали това приживе, предлага синият депутат Лъчезар Тошев.

Българите да стават донори на органи и клетки, ако изрично са декларирали това приживе

предлага синият депутат Лъчезар Тошев. Той е внесъл промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, които се подкрепят от групата на "Синята коалиция". Сегашните разпоредби, които бяха приети по време на управлението на НДСВ, предвиждат вземане на органи за трансплантация при всички случаи освен при тези, в които лицето изрично не е декларирало несъгласие за това.

С промените Тошев дава възможност,

ако няма направено волеизявление на гражданите приживе, да се взима съгласито на близките

В мотивите си той пише и че въпреки че в момента законът дава възможност за прилагане на презюмираното съгласие, лекарите у нас не се възползват от нея и пак искат изричното съгласието на близките преди да  пристъпят към експлантация.

Общественото мнение в България подкрепя изричното "да" за донорството на органи, сочи проучване на НЦИОМ

по темата. То е проведено този месец и показва, че повечето българи, 57,5%, искат да се отчита само писмено заявеното приживе съгласие на починалия да бъде донор. 41% застъпват тезата за деклариране на несъгласие. И в двете групи обаче има подръжници на идеята ако починалият нищо не е декларирал приживе, да се вземе писмено съгласие от неговите близки.

Преди седмица Синята коалиция изнесе данни от проверка в Агенцията за трансплантация, от която

официално става ясно, че в България има незаконен износ на органи за чужбина.