Новини БГ

Църковни служители: Народ без морал е обречен

2010-09-24 15:02:43

Хиляди граждани, служители на Българската православна църква, начело с представители на Светия синод и на Духовната семинария, пеят църковни песни в защита на каузата си за задължително изучаване на предмет „Религия“ в училищата. 

Те се включиха в националното литийно шествие с български знамена, както и със символи на Българската православна църква. Народ без морал е обречен”, „Църква с държава = Златен век”, „Църква с училище = Национално Възраждане”. 

„В Европейския съюз, където образованието е светско, също се изучава предмет „Религия” и това по никакъв начин не противоречи на светския характер на обучението“, каза Ловчанският митрополит Гавраил. 

Той уточни, че въвеждането на предмета е само за да се запознаят учениците и че това не е индокринация.

По думите на митрополита един богослов не може да се издържа само с парите, които получава като преподавател на свободно избираем предмет.

Светият синод на Българската православна църква настоява да се въведе задължително обучение по религия – православие от 1 до 12 клас, като искат това да стане още от предучилищната подготовка. 

Концепцията на Светия синод предвижда да има и профили религия-католицизъм, религия-ислям, а за учениците, които не желаят да изучават религия, ще има предмет етика. 

В момента в училище се изучава религия като свободно избираем или задължително избираем предмет.