Новини БГ

Тръмп отказва да признае поражението си

2020-11-08 09:46:09

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".

Всички знаем защо Джо Байдън бърза нечестно да се представя като победител и защо неговите медийни съюзници се опитват да му помогнат. Те не искат да бъде разкрита истината. Простият факт е, че тези избори са далеч от приключване, обяви Тръмп.

Британският вестник отбелязва, че изборите приключиха. Ще продължи броенето на бюлетините в десетки щати, но Тръмп не може да изпревари Байдън в ключовите щати.

Американският лидер се закани, че от понеделник започват съдебна битка.

Предизборният щаб на Тръмп внесе няколко съдебни жалби в ключови щати тази седмица, но някои от тях вече са отхвърлени. Екипът на Байдън ги определи като "неоснователни".

Конституцията на САЩ не изисква кандидат да признае поражението си пред опонента си, но е дълга традиция в американската политика и се възприема като признак за мирен преход на властта. Фактът е, че Байдън има необходимите 270 електорални гласа в Избирателната колегия за победа на президентските избори и той ще положи клетва като президент през януари.