Новини БГ

Повечето нови случаи на коронавирус са в София

2020-03-22 08:44:39

За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

171 станаха заразените в България. Припомняма, че вчера към 17 часа положителните случаи за коронавирус у нас бяха 163, така към таци цифра се натрупват нови осем случая през вечерта и нощта.

Нови градове не са се добавили към списъка, като повечето нови случаи са в София.

Младите по-леко боледуват, но разнасят заразата, поясни директорът на ВМА.

16 са заразените във възрастовата група 60-69 години. Между 70-79 години са засегнати 7 пациенти. В групата на 80-89 години има 3 случая. Всички останали случаи са от 0 до 50 години.

Осем заболели са с двустранна бронхопневмония и са настанени в болница. Другите се лекуват вкъщи.

Като процент най-засегнати са хората във възрастовата група 40-49 години.

За да се вземат по-строги мерки е важно се види дали се оформя епидемиологично огнище, както беше в Банско.

Сегашните мерки, според Мутафчийски, са достатъчно строги и ако те се спазват, ще дадат резултат. Щабът има готовност и за по-строги мерки.

В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуването от град в град, изтъкна той. Това е заради това да не се разпространява заразата. Директорът на ВМА отново призова възрастните отново да пазаруват между 8.30-10.30.

Той ще предложи на кмета на София да забрани подстъпите към Витоша, защото вчера имало масови разходки там или както той се изрази "сякаш имаше събор".

Отново той подчерта колко е важна карантината на контактните лица със заразени от коронавируса. Мутафчийски обясни, че изследването на контактни лица показва отрицателни резултати, т.е. трябва да мине време, за да се установи заразата.