Новини БГ

Аномалията с малкото жертви на коронавируса в Германия

2020-03-21 09:21:21

Кризата около новия коронавирус засегна Германия с пълна сила. Заразените се увеличават бързо, училищата, фабриките и баровете са затворени в цялата страна, а мерките на правителството за забавяне на епидемията стават все по-драконовски с всеки изминал ден.

В един изключително важен аспект обаче страната се оказва Файненшъл таймс". Според данните на Университета "Джонс Хопкинс" към момента има регистрирани 16 290 заразени в Германия, повече от която и да е друга страна, с изключение на Китай, Италия, Иран и Испания. 

Същевременно Германия е регистрирала само 44 жертви. За разлика от съседна Франция, която отчита 10 891 заразени до момента, но 371 починали. Испания има 19 980 заразени досега и 1002 жертви. САЩ, Великобритания, Италия и дори Южна Корея показват значително по-високи нива на смъртност в сравнение с Германия.

Очевидната аномалия предизвика дебати в Германия и извън нея, въпреки че експертите предупреждават да не се правят радикални заключения. Те изтъкват, че ниската смъртност в страната най-вероятно отразява факта, че заразата все още е в сравнително ранен етап и че възрастовият профил на засегнатите засега е специфичен - те са по-млади от тези в други страни. По-младите пациенти без сериозни съпътстващи заболявания имат много по-голям шанс да преживеят COVID-19, отколкото възрастните пациенти.

Друг фактор, който може да помогне да се обясни разликата, е необичайно високият брой тестове, извършвани в Германия. Според Лотар Вилер, ръководител на Института "Робърт Кох", германските лаборатории провеждат около 160 000 теста за коронавирус всяка седмица - повече отколкото някои европейски страни са извършили общо от началото на кризата. Дори Южна Корея, която провежда 15 000 теста на ден и е давана от вирусолозите като пример за следване, изглежда прави по-малко тестове от Германия.

"Тук става въпрос за капацитет. Капацитетът в Германия е много, много сериозен. Можем да извършваме повече от 160 000 теста седмично, а те могат да се увеличат още", отбеляза проф. Вилер пред журналисти тази седмица.

Възможностите за тестове ще бъдат увеличени не на последно място чрез преминаване на лаборатории, специализирани във ветеринарната медицина, към проверки за коронавирус. Няма признак, че тестовите комплекти намаляват, добави проф. Вилер.

Поне в краткосрочен план, масовото тестване се превръща в по-нисък процент на смъртност, тъй като позволява на властите да откриват случаи на COVID-19 дори при пациенти, които страдат от малко или нямат никакви симптоми, и които имат много по-голям шанс за оцеляване.

Това означава също, че в Германия вероятно има по-малък брой неоткрити заразени в сравнение с държавите, в които се правят по-малко тестове. Всъщност една забележителна особеност на епидемията от коронавирус в Германия досега е Робърт Кох" над 80 на сто от всички заразени с коронавирус са по-млади от 60-годишна възраст.

"Особено в началото на епидемията в Германия видяхме много случаи, свързани с хора, които се връщат от ски пътувания и подобни почивки"Това са предимно хора, които са по-млади от 80 години и които са достатъчно подготвени за ски или да се занимават с подобни дейности. Рискът да умрат е сравнително малък."

Проф. Крьойслих обаче предупреди, че Все още сме в относително ранен етап на заразата в Германия. По-голямата част от пациентите са се заразили само през последната седмица или две и вероятно ще видим повече тежки случаи, както и промяна в смъртността."

Ала експертите също така посочват, че Германия поне е имала шанса да се подготви за голяма вълна на сериозни инфекции, като болниците в цялата страна разширяват капацитета си за интензивно лечение и увеличават числеността на персонала, а правителството изкупува колкото се може повече критично важно оборудване.

Миналата седмица федералното правителство поръча още 10 000 животоспасяващи респираторни вентилатори от германски производител, като допълнение на 25 000, които вече са на разположение на болниците в цялата страна.