Новини БГ

Индустриалците настояват да се помисли за малкия и среден бизнес

2020-03-14 10:11:02

Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% от всички предлагани стоки. Хляб, млечни продукти и месо могат да задоволят нуждите на хората. Много е важно какви са стоковите запаси на веригите, защото фирмена политика на голяма част от веригите е поддържат стокови запаси от 30 дни.

Човек не трябва да се страхува от домашна карантина, въпреки че и презапасяването с храна е нормална реакция на хората и следствие от паниката, коментира Добрин Иванов.

Той подкрепи мерките за мобилизация на властта, въпреки признанието, че коронавирусът представлява голямо предизвикателство за икономиката. Това, което се случва, е непознато и по мащаби е по-дълбоко от 2008-та. "Очакванията са настоящата криза обаче да е по-тежка и по-продължителна, а и не са изработени перфектните мерки против нея."

Добрин Иванов настоя, че е нужно да се мисли как да се запази малкият и среден бизнес у нас, защото той дава 75% от работните места. "Опитът показва, че социалната дистанция е единствената мярка, която дава резултат. Въпросът е какъв ще бъде животът на всички нас след това", заяви Добрин Иванов. Той посочи, че има различни варианти като кредитна, лихвена или данъчна ваканция, така че да се отложат плащанията и хората след епидемичната ситуация да могат да се върнат на работните си места.