Новини БГ

Защо институциите си затваряха очите за Перник, недоумява Ивелина Василева

2020-01-19 11:11:51

Водата е изключително ценен ресурс, трябва с грижа и внимателно да я потребяваме. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш министър на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя недоумява защо в Перник не са взети навременни мерки.

Още при първите индикации, че водата в язовир "Студена" намалява, е трябвало да се вземат мерки. Няма логично обяснение защо отговорните институции са си затваряли очите, по думите й.

Василева е обещала на новия министър подкрепа, но остава председател на комисията по околна среда в парламента. Според нея има нарушение във вноса на боклук. Забранено е депонирането на отпадък. Взети са редица законодателни мерки за по-чист въздух.

Припомняме, относно водната криза в Перник вчера стана ясно, че ще бъде изграден водопровод за отвеждане на вода през ВиК инфраструктурата на София от "Белмекен" през Мало Бучино до Перник. Очаква се това да отнеме до 45 дни.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

На 16 януари стана ясно, че нов холдинг ще събере всички ВиК.