Новини БГ

Спешно събарят незаконни къщи в кв. "Максуда"

2019-05-24 12:58:27

Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върху платното на новия булевард "Васил Левски", съобщи БНР.

Няма пострадали хора от свлачището, тежка техника освобождава платното от свляклата се пръст.

По думите на Портних преди дни ВАС е излязъл с решение да се спре предварителното изпълнение на заповедта за събаряне на къщите. "Няма обаче да чакаме къщите да паднат долу и да има човешки жертви", каза кметът и разпореди незабавното събаряне.

Той припомни, че през последните две години бяха съборени над 200 незаконни къщи в ромската махала заради изграждането на трасето на новия булевард "Васил Левски".

Освен незаконните постройки от мястото бяха изринати и хиляди тонове с боклук. За съжаление, безобразието се повтаря, каза Портних. Хората ще бъдат настанени временно, а там ще бъде изграден и резервен път, след което ще се търсят методи за укрепване на ската.

Припомняме, при наводненията във варненския квартал "Аспарухово" от 19 юни 2014 г. загинаха 13 български граждани.

След това имаше събаряне на незаконни постройки в кв. "Максуда". Обитателите им заведоха дело в Страсбург, но магистратите от Европейския съд за правата на човека отхвърлиха жалбите на обитателите на незаконните постройки.