Новини БГ

Бозуков вижда почти навсякъде в земеделското министерство нарушения

2017-03-15 14:50:54

Нарушения на Закона за обществените поръчки има в почти всички структури на министерство на земеделието. Служебният министър Христо Бозуков съобщи по БНТ, че в повечето случаи става въпрос за слаб административен контрол и нарушена финансова дисциплина.

Припомняме, че субсидиите по някои мерки са "изядени от гъски". За две години вместо за 7 са изразходвани средствата. На минус сме с 96 милиона лева, каза министърът на земеделието.

Фактически няма нарушения, но средства са изчерпани, а правилата са спазени, посочи министър Бозуков.

По отношение на обществените поръчки, има такива възлагани на външни фирми. В някои случаи са необходими, поради липсата на капацитет. Има и случаи, като този в "Изпълнителната агенция по горите" за поръчка под 30 000 лева и извършване на анализ, който е възможно да се направи и от самото министерството на земеделието, посочва той.

Скандалните обществени поръчки за юридически услуги за един милион лева и драстичните нарушения от бившето ръководство на "Напоителни системи", са част от нарушенията, установени от проверките в Министерство на земеделието през последния месец.

Установено е, че липсва оценка на програмата за селските райони за периода 2007-2013 г. и ако не се вземат спешни мерки. При това положение е възможно Европейската комисия да спре плащанията по нея.

Министър Бозуков обещава, че въпреки опасенията, няма да се забавят на плащанията за фермерите.

Служебният министър на замеделието съобщи също така, че не трябва да се допуска двоен стандарт за храните в ЕС. Въпросът е принципен и като общност от равноправни държави, трябва да има единен стандарт за храните. Надява се, че няма да се стигне и до Европа на две скорости.

Според заключения на БАБХ хранителните стоки у нас нямат отклонение от стандартите. Министърът счита, че потребителите трябва да са запознати с всичко и да преценяват, дали да взимат по-нискостойностен продукт, или по-качествен продукт.

Няма сравнителен анализ за качеството на един и същи продукт в Западна Европа и у нас.