Новини БГ

Не се строи незаконно на Офицерския плаж във Варна

2017-03-09 11:10:59

Не са открити нарушения на варненския плаж "Офицерски-изток", съобщават от Министерството на туризма.

Припомняме, че преди дни служебният ресорен министър Стела Балтова разпореди спешна проверка във връзка със сигнали за строителството на територията на плажа.

Представители на областната управа във Варна, община Варна и Министерството на туризма извършиха съвместна инспекция. Това стана в присъствието на наемателя на плажа "Теменуга 2014" ЕООД и медиите.

Проверяващите са констатирали, че на плажа има строителни дейности, които се извършват в съответствие със законовите изисквания и схемата за преместваеми обекти. Тя е съгласувана с ресорното министерство и е одобрена от местната администрация.

Установено е, че бетоновите елементи са преместваеми и са основа за преместваем, а не за масивен обект.

Проверяващите са съставили констативен протокол, че не следва да се съставя акт, тъй като няма нарушения нито на законите, нито на договора.

От Министерство на туризма припомнят, че съгласно договора наемателят може да постави преместваеми съоръжения и обекти. Той може също да осигури допълнителна търговска площ около заведенията за бързо хранене. Това обаче може да стане след разрешение от главния архитект на общината и въз основа на одобрена от министъра на туризма специализирана схема на преместваемите обекти и съоръжения, в това число допълнителна търговска площ.

На 22 юли миналата година министърът на туризма е одобрил схема за преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж "Офицерски - изток".