Новини БГ

Върнаха на поста му кмета на Пловдив Иван Тотев

2017-01-24 15:27:11
Пловдивският апелативен съд възстанови на работа кмета на Пловдив Иван Тотев. Това се случи, след като Окръжният съд в града го отстрани от длъжност по обвинение, че е ощетил общинския бюджет с 1 милион лева при строежа на зоологическата градина.

Апелативният съд определи решението на първата инстанция за незаконосъобразно и посочи, че Тотев напълно е съдействал на органите при разследването.

Свидетелите пък не са дали индикации, че са били притискани при разпита. В съдебната зала днес Тотев дойде с втори защитник - софийския адвокат Васил Василев, който е адвокат и на Алексей Петров.

Именно той разкри гаф на прокуратурата - двумесечният срок за разследването е приключил на 3 януари и няма данни той да е бил продължен. Според защитника това означава, че процесът, който се води срещу кмета, е незаконосъобразен. От прокуратурата обясниха, че такъв документ, ако наистина липсва, ще бъде издаден.

В съдебната зала Иван Тотев заяви, че съвестта му е чиста и желае съдът да отмени решението на първата инстанция.

Пледоариите по делото продължиха близо два часа, като основните мотиви на защитата на градоначалника в лицето на адвокат Василев и адвокат Елдъров е, че това е целенасочен процес срещу него и няма данни за злоупотреби за един милион лева.

Според защитниците решенията при строителството на зоопарка са от сформирана комисия към Община Пловдив, а не еднолично от кмета и той не може да носи отговорност за действия на подчиненията си.