Новини БГ

Реформаторите и ГЕРБ скептични за кабинет, но продължават да си говорят

2016-12-06 15:13:34

След два часа и половина РБ и ГЕРБ отчетоха конструктивен разговор.

И двете партии отчели готовност да отидат на избори, ако са изчерпани всички възможности за сформиране на правителство, стана ясно от думите на Петър Москов. РБ ще търси възможност за сформиране на кабинет. Ще продължим да полагаме усилия, каза той.

РБ и ГЕРБ обаче са скептични да се постигне правителство в рамките на този парламент. Ако президентът връчи мандат на блока пак ще разговарят с герберите, стана ясно от думите на Москов.

Иначе двете формации са готови и в следващия парламент да си сътрудничат. От ГЕРБ са склонни на преговори за подкрепа за реформаторски кабинет само след фактическо връчване на мандат, стана ясно след срещата.

За нас е важно да извървим целия път, поясни Москов. Разговорите трябва да се случат пред очите на хората.

Реформаторите имат желание да положат усилия за сформиране на правителство и да търсят стабилно мнозинство. В обществото има тревога, изтъкна Москов. Иначе той смята, че предсрочните избори са добро решение.

Менда Стоянова подчерта на свой ред, че било рано да се каже за подкрепа от страна на ГЕРБ. Затова и рано било да се водят разговори за мнозинства и коалиции. Настояваме господин Радев и госпожа Йотова да си поемат отговорността, подчерта герберката, според която е несериозно да се говори за експертен кабинет. 
Това означава задкулисие подобно на предходното правителство на господин Орешарски, където експертът Орешарски беше министър-председател, каза Менда Стоянова.

Според нея и колегите й няма по-добро от политическите партии и именно те трябвало да носят отговорността. Това е демокрацията, зави тя.

Реформаторите не били като патриотите да редят кабинет преди да им е връчен мандат, както поясни още депутатката от ГЕРБ. Имена за състав на нов кабинет днес не били коментирани.

Найден Зеленогорски пък смята да обсъди с ПГ на РБ разговорите при премиера. Това няма да стане днес обаче. Ако все пак се стигне до служебно правителство реформаторите се надяват новият президент да поеме част от отговорността заедно с Росен Плевнелиев и заедно да съставят бъдещ служебен кабинет.

еформаторският блок настоява това да се случи, за да няма два служебни кабинета в рамките на няколко месеца. Това щяло да е доста пагубно за страната, според Зеленогорски. И според него най-реалистично пред страната е да има предсрочни избори в края на март или началото на април. 
Ще направим всичко възможно и ще възпрем левия устрем да не доведем БСП и ДПС на власт, закани се реформаторът.