Новини БГ

МОК разреши на Русия да участва на Олимпиадата

2016-07-24 17:37:33

Международният олимпийски комитет не забрани на Русия да участва на Олимпийските игри в Бразилия през август, съобщават световни агенции.

Изпълнителният съвет на МОК реши да остави международните федерации сами да решат дали руските спортисти ще участват на игрите в Рио де Жанейро.

Решението беше взето след среща по казуса.

„МОК няма да приеме всяко участие на руски атлет на Олимпийските игри Рио 2016, освен ако всеки спортист не изпълни посочените по-долу условия. Участие ще бъде прието от МОК само ако спортистът е представил доказателства, които напълно удовлетворяват международната федерация във връзка със следния критерий: Международната федерация трябва да проведе индивидуални анализи на всеки спортист по отношение на антидопинговото му досие, като се вземат под внимание само надеждни международни тестове и характеристиките на спортната дисциплина, в която участва атлетът и правилата, с цел осигуряване на равнопоставеност”, се казва в решението.

В четвъртък Спортният арбитражен съд потвърди решение на Международната асоциация по лека атлетика (ИААФ) да не се позволява на руските лекоатлети да участват на Олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро.

Днес от МОК потвърдиха решението на ИААФ, че руските лекоатлети няма да участват на игрите.

Шефът на МОК Томас Бах потвърди, че няма да бъдат акредитирани за игрите представители на руското спортно министерство.