Новини БГ

Чешкото правителство отхвърли референдуми за ЕС и НАТО

2016-07-02 10:03:33

Чешкото правителство отхвърли идеята за провеждането на референдуми за членството в Европейския съюз и НАТО, предаде РИА "Новости".

Това заяви правителствен говорител. 

Дългосрочен приоритет във външната политика и национален интерес за Чехия е да бъде член на ЕС и НАТО, като членството в тях е гаранция за стабилност и сигурност, се казва в изявлението. 

Припомняме, че по-рано днес чешкият президент Милош Земан призова в страната да бъде проведен референдум за членството в Европейския съюз и НАТО след шокиращото решение на Великобритания да напусне Общността, въпреки че той подкрепял оставането на страната си в двете организации.

Земан няма правомощия да свика референдум, като за целта е необходима конституционна промяна. Ала той е влиятелен лидер в страна, къдетомнозинството граждани са скептични към ЕС, към който Чешката република се присъедини през 2004 г.

След решението на британците да напуснат Общността се засилиха опасенията, че примерът им ще бъде последван и от други страни членки. В Чешката република удовлетвореността от членството в ЕС спадна до 25 процента през април, като преди година е била 32 на сто.  

В съседна Словакия, крайнодясната Народна партия планира да стартира днес петиция за набирането на подписи за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС и НАТО.

Унгария не планира всенародно допитване за членството си в ЕС, но началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан обяви вчера, че би гласувал за напускане или би се въздържал, ако някога се проведе референдум.

Несполуките на Брюксел в справянето с мигрантската криза през миналата година разгневиха много избиратели в страните от бившия соцлагер в Източна Европа, където някои правителства отказаха да приемат мигрантските квоти, определени от Европейската комисия.

Милош Земан е особено отявлен противник на приемането на мигранти, повечето от които са мюсюлмани.