Новини БГ

Няма бедстващи хора, обстановката в цялата страна остава тежка

2016-01-17 19:16:08

Тежка остава обстановката и в Русенско, като бедствено положение е обявено в община Две могли. Пътищата там остават затворени поради снегонавявания, съобщават от областната управа. Всички села в общината са без ток. Село Помен няма и вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

Голяма дига край град Хаджидимово е скъсана от високите води на река Места, съобщава БНР. Около 50 декара земеделски земи са залети. Основен земеделски път е бил разрушен. Огромното количество вода е образувало езеро, което стига до пътя за близкото село Блатска.

 

Автомобили и хора са закъсали в Шуменско. Пътят от Шумен за село Златна нива е непроходим в участъка между Макак и село Царев брод, съобщават от община Шумен.

Пожарникари и полицаи изтеглят колите от преспите и помагат на пътниците.

Местните власти призовават хората да не предприемат пътувания в града и извън него заради сложната зимна обстановка и сериозната опасност от падане на клони по пътищата.

С техника на пожарната и селски трактор до Русе са били транспортирани две родилки от селата Семерджиево и Хотанца. Това е станало ясно по време на вечерния зимен щаб в община Русе. Транспортиран е и измръзнал мъж от русенско село.

БГНЕС съобщава, че са извозени и хора от бус, закъсал на пътя Русе-Кубрат.

Заради големи преспи е много тежка ситуацията в русенския квартал „Дружба”. Там е насочена допълнителна техника за почистване.

Заради снега затварят училища. 

Няма данни за бедстващи и застрашени хора вследствие на усложнената зимна обстановка в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. 358 спасителни дейности са извършили от началото на денонощието екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Към момента пожарникарите участват в локализирането и ликвидирането на 61 произшествия.

Пътят през прохода Петрохан бе затворен заради паднала лавина. Снежната маса се е свлякла в района между 59 – 60 км в посока Берковица.

Минути след 15.00 часа движението през прохода „Петрохан” е възстановено. Остава забраната за движение на товарни автомобили над 12 т, въведена в началото на зимния сезон.

Лавината бе паднала в района на билото, като движението през прохода бе изцяло ограничено. Над 120 линейни метра снежна маса бяха отстранени от пътното платно с помощта на роторна машина, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  

Бе въведен обходен маршрут по АМ „Хемус" и път I-1 Враца - Монтана

 

В цялата страна обстановката остава усложнена, като най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян.

 

Припомняме, че в трите области е обявен червен код за опасно време.

От полицията поясняват, че най-много сигнали са подадени за отстраняване на паднали дървета и отводняване на жилищни сгради и инфраструктура.

На територията на община Хасково е обявено частично бедствено положениеза селата Динево, Стойково и Родопи. Река Харманлийска е излязла от коритото си в района на село Динево и е наводнила 32 къщи. Пътят Хасково – Динево е наводнен и затворен за движение. Електрозахранването в района също е нарушено.

 

Около 8.30 часа тази сутрин е бил подаден сигнал за издирване на седем деца в района местност Река Арда, община Ивайловград. Те са загубили ориентация, докато са се придвижвали от частна вила. За щастие децата са били открити невредими. Те са настанени в полицейското управление в града.

 

От полицията съобщават още, че към момента има данни, че язовир „Ивайловград” прелива.

Без достъп са крумовградските села Красино и Морянци. Водостокът в района (бетоновият мост) е разрушен от обилните валежи и придошлите високи води. Нивата на река Крумовица и притоците й са повишени. Заради скъсана дига в землището на село Едрино е залята помпена станция „Гулийка”.

Сигнали за наводнени мазета на жилищни сгради в кв. „Дружба” в Крумовград са постъпили в пожарната. Към момента нивото на водата спада. На територията на областта има селища без електрозахранване. Контролирано прелива язовир „Амбарица”, който се намира между селата Шумнатица и Горно Кирково. Пряка опасност за населението няма, уверяват от МВР.

Остава в сила обявеното бедствено положение на територията на общинаСмолян. В града са наводнени улици, жилищни сгради и инфраструктура.

 

Затворени пътни участъци

Област Смолян. Свличане на земна маса е затворило едно от платната на пътя между селата Широка лъка и Стойките. Затворен е част от пътя между Девин и Михалково. Пътят до село Триград е залят и е затворен за преминаване.

Област Кърджали. Река Арда е заляла пътя между Кошница и Могилица. Пътят е непроходим към момента.

Област Враца. Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа в областта. Ограничено е движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т по път I-1 Краводер – Лютидол.

Област Кюстендил. Въведени ограничения за главен път Е 871 от ГКПП - Гюешево до Радомир. Затворен за товарни автомобили е пътят Дупница - Самоков. За всички превозни средства е затворен път III -104 Бобошево – село Четирци (от 4 до 25 км).

Област Благоевград. Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили над 12 тона и товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в проходите Юндола и Предела.

Област Перник. Пътищата на територията на областта са проходими при зимни условия. Забранено е преминаването на товарни автомобили по пътя Радомир – Гюешево. Област Сливен. Път ІІІ-488 (с. Градец - с. Ичера – Сливен) е затворен за движение на МПС в участъка от км 19+750 до км 30+000. Активирано свлачище при км 25+500. Обходен маршрут през с. Ичера – път ІІІ-488 - с. Градец – път ІІ-48 – път І-7 – п. кр. „Петолъчката” – път І-6 – Сливен и обратно.

Област Хасково. Наводнен и затворен за преминаване в двете посоки е пътят с. Долен главанак – с. Бориславци – с. Ефрем.

От пътната агенция за пореден път призовават шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, както и да спазват указанията на контролните органи. Те подчертават, че блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Актуална информация за пътната обстановка гражданите и транспортните фирми могат да получават по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Към 15.30 часа от ЕНЕРГО-ПРО съобщиха, че електрозахранването на 103 населени места в Североизточна България вече е възстановено.

Към 15.00 часа 355 населени места на територията на областите Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Търговище и Шумен са без електрозахранване. 

В областите Русе, Силистра, Шумен и Добрич ситуацията е най-затруднена поради непроходимостта на пътищата. В област Силистра екипите не могат да достигнат до местата на авариите, тъй като има затворени пътища. Установен е контакт с кмета на община Силистра за синхронизиране на действията и приоритетно разчистване на пътищата към местата на авариите.