Новини БГ

САЩ изоставят приятелите си, Русия - никога, обяви Асад

2015-08-26 20:51:33

Сирийският президент Башар ал Асад заяви, че е отворен за коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава", но даде знак, че има малък шанс това да стане, добавяйки още съмнения към осъществяването на плана на Русия за алианс срещу терористите, отбелязва "Ройтерс".

Инициативата, предложена от Русия, която е основен поддръжник на Асад, предполагаше сирийското правителство да се присъедини към страните от региона, подкрепящи бунтовниците и да се обединят срещу "Ислямска държава", която контролира обширни територии в Сирия и Ирак.

Асад заяви, че правителството няма да отхвърли подобен алианс, въпреки че не е логично "страните, които подкрепят тероризма, да бъдат тези, които ще се борят с него".

Неговите думи са насочени към правителства като тези на Турция и Саудитска Арабия, които подкрепят бунтовническите групи в Сирия, които се опитват да свалят от власт президента през последните четири години на гражданска война в страната. Според Асад турските ръководители Ердоган и Давутоглу били марионетки на Запада.

"Ние нямаме възражения. Важното е да бъдем способни да формираме алианс за борба срещу тероризма", посочи сирийският президент в интервю за контролираната от "Хизбула" телевизия "Ал Манар".

Думите на Асад идват въпреки категоричния отказ на Саудитска Арабия да участва в подобни съюзи. Рияд, също като Вашингтон, иска свалянето на Асад от власт и го обвинява за възхода на "Ислямска държава".

Същевременно Асад е уверен в подкрепата от страна на Русия

"САЩ са тези, които изоставят съюзниците и приятелите си. Политиката на Москва никога не е била такава - нито по времето на СССР, нито по времето на Русия", изтъкна сирийският президент.

Според Асад споразумението между Иран и световните сили за ядрената програма засилва ролята на Техеран на международната сцена и е благоприятно за Сирия.

Вчера френският президент Франсоа Оланд обвини Асад, че продължава да избива собствения си народ. 
"Трябва да намалим заплахата от тероризма, без да подкрепяме Асад, защото двата проблема са свързани. В същото време трябва да търсим политическо решение без участието на сирийския лидер", изтъкна френският държавен глава.