Новини БГ

Путин съжали Европа заради зависимостта й от САЩ

2015-07-28 15:48:06
Надявам се, че няма да има, но бихме искали да видим Европа по-често да проявява своята независимост и суверенитет."

В интервюто, което е било дадено в събота в Санкт Петербург, руският президент критикува ролята, която САЩ играят според него в надпреварата във въоръжаването, но и действията им срещу ФИФА, които според него са недопустими.

Възобновяването на надпреварата във въоръжаването се дължи на Съединените щати, то започна в деня, когато те едностранно се оттеглиха от договора за балистичните ракети. Този договор беше крайъгълният камък на цялата международна система за сигурност, заяви Путин.

По въпроса за скандала с ФИФА, Путин обвини Вашингтон, че е действал в свой собствен интерес.

"Доколкото ми е известно, САЩ бяха кандидати за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., а най-близкият им съюзник в Европа Великобритания беше кандидат за 2018 г. Начинът, по който се води тази борба срещу корупцията, ме кара да се запитам дали това не е продължение на борбата за шампионата през 2018 и 2022 г.", заяви Путин.

"В никакъв случай една страна, голяма или малка, не може да се движи по света, да хваща когото си иска и да го хвърля в затворите си", каза Путин.

През май седем високопоставени служители на ФИФА бяха задържани в Цюрих по искане на САЩ, които са започнали съдебна процедура срещу тях за корупция.

Хората като президента на ФИФА Сеп Блатер заслужават Нобеловата награда, заяви руският президент, цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че хора като г-н Блатер или ръководителите на големите международни спортни федерации или на Олимпийските игри заслужават специално признание. Ако някой заслужава Нобеловата награда, това са тези хора"По света и в европейските страни се наблюдават трусове в общественото мнение. И това е в посока на увеличаване на защитата на националните интереси."
 
(БТА)