Новини БГ

Георги Кадиев: Законът за банковата несъстоятелност няма да издържи в съда

2015-03-15 15:37:31

Червеният депутат Георги Кадиев се съмнява, че готвеният от всички парламентарно представени партии Закон за банковата несъстоятелност ще издържи в съда.

Припомняме, че в края на изминалата работа седмица народни представители от всички политически сили застанаха рамо до рамо с финансовия министър Владислав Горанов и поставиха подписите си под общ законопроект, който трябва да спре разграбването на фалиралата банка КТБ.

За Кадиев идеята за служебен синдик, която се въвежда в законопоректа, е нещо уникално за световната практика и именно това дава възможност законодателните промени да бъдат евентуално атакувани пред Темида и да не издържат. Според него  точно заради това политическите формации са провеждали консултации толкова време, в опит да измислят текстове, които да не бъдат оборени съдебно.

Социалистът разясни, че държавата и Фондът за гарантиране на влоговете в банките имат в КТБ близо 3,5 милиарда лева и целта на законопроекта основно е да прекрати разграбването на активи, за да може институциите да възстановят поне част от средствата си. Той припомни целта на премиера Бойко Борисов държавата да си прибере поне 1,5 милиарда лева, като подчерта, че не вярва тази сума да бъде достигната. По думите на БСП депутата идеята е държавата да продава активи на КТБ, които обаче трябва да имат някаква обезпеченост. Ако няма силен контрол, то онези с обезпеченост ще бъдат разпродадени и държавата няма да има нищо, което да може да си вземе.

В коментара си за най-актуалните теми от седмицата, Кадиев не пропусна да отбележи и поредното разиграване на темата за етническо напрежение, която се пое от няколко партии в парламента през изминалите дни. За него, ако можем на нещо да научим западния свят, то това е на толерантност. Живеем нормално, няма радикализъм, не ми е известна омраза между различните етнически малцинства, оптимистичен е левият депутат. Той призна,че някои от колегите му в парламента се опитвали да насаждат такова нещо, но между хората то реално не съществувало.

Срив на държавата, трупан от редица правителства - така пък Кадиев определи резултатите от снежното бедствие, което от дни е връхлетяло някои райони в страната. Това е един сняг, не ураган, земетресение, не огромно бедствие, а в тези области държавата буквално спря да работи. Инвестиция в сектора е най-важното решение, смята народният представител.