Новини БГ

Преля Русенски Лом при Басарбово, 14 рибарника се обединиха в езеро

2015-02-05 21:13:45

Река Русенски Лом преля при село Басарбово, след като приливната вълна достигна своя пик.

Залети са два пътя, при което е отрязан достъпът до единствения действащ скален манастир у нас "Св. Димитър Басарбовски".

Притесненията са свързани най-вече с рибарниците, които могат да отприщят втора вълна. Те са 14 на брой и по принцип са отделени един от друг, но тъй като не са поддържани, в момента са се обединили в едно голямо езеро. Ако водите продължат да се покачват ще прелеят над стените на рибарниците и ще се образува приливна вълна.

Остава усложнена обстановката в община Иваново. В село Божичен има диги, които преливат, в село Красен има приземни етажи на къщи, които са наводнени. Опасност за хората обаче няма. В четири села - Червен, Божичен, Кошов и Иваново, заради преливане на дигите са замърсени водоизточниците и се налага да се доставя питейна вода. На места това става с водоноски, а на други - чрез доставка на минерална вода.

От ВиК обаче са решили да не спират водоподаването, но населението е предупредено, че водата не е годна за пиене, защото има повишено съдържание на нитрати с пет пъти над нормата.

Високото ниво на подпочвените води са причина за нови наводнения на имоти в Шуменско, съобщава БТА.
Най-засегнати от наводнения, вследствие на високите подпочвени води в региона, са имоти в селата Салманово, Белокопитово, Ивански, Царев брод, Мадара, Струйно и шуменския квартал "Макак".

Екипи на пожарната през последните четири дни са отводнявали без съществен резултат наводнени къщи и дворове в посочените населени места. Причината е силно навлажнената почва и високите нива на подпочвените води около имотите, уточни 
Косев.