Новини БГ

Грипна епидемия в Бургас

2015-01-19 16:39:16

От днес цялата област Бургас е в грипна епидемия. Това реши на свое редовно заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/.

Заради грипа от днес до петък включително се преустановяват учебните занятия във всички училища само на територията на община Бургас.

Към настоящия момент по данни на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ на базата на 10 000 хил. души,  заболелите от остри респираторни заболявания са 260, като броят им е нараснал значително през почивните дни. Това дава и основание на отговорните институции да обявят грипна епидемия. Най-висок е процента на заболелите на възраст от 0 г. до 4 г. и от 5 г. до 14 г.

В сила влизат всички противоепидемични мерки във връзка снижаване на заболеваемостта, като прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Детските градини ще работят с режим на „засилен филтър", като ще бъде ограничен достъпа на родители и външни лица.

От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер.

От МБАЛ-Бургас пък вече са осигурили допълнителни легла заради очакванията броят на пациентите с усложнения от вирусното заболяване да продължи да се увеличава. Болницата е подготвена да реагира и разполага с противогрипното лекарство „Тамифлу", като скоро допълнителни количества от него ще  бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването. Това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев, който участва в  заседанието на шаба.

От МБАЛ-Бургас предоставиха 1 000 медицински маски на служителите в администрациите на Община Бургас, НАП и Областна управа.

Тази година тържеството за Деня на родилната помощ - Бабинден  няма да се състои, заради забраната за организиране на събития от масов характер, допълват от лечебното заведение.

В заседанието на щаба за борба с грипа участие взеха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, председателят на щаба - зам.-областният управител Севдалина Турманова,  кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас, ръководителите на Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна каса, Инспекторат по образование, представители на болнични заведения и други институции.

Граждани сигнализират, цитирани от БТА, че цените на противогрипните лекарства в Бургас са се повишилизаради обявената грипна епидемия. Те са установили, че изписаните им от джипитата лекарства в няколко аптеки са по-скъпи. Заради това градоначалникът Димитър Николов да оправи апел към търговците да не спекулират с епидемията.

Той нареди и да се промени дневното меню в детските градини и яслите, като на малчуганите се дава наситена с витамини храна и повече плодове и чай.