Новини БГ

Съдия Желявска: Никой не може да хули името ми по такъв безобразен начин

2015-01-18 11:16:27
Зам.-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска нарече клевета и хули обвиненията срещу нея. Името й беше замесено заедно с това на председателя на СГС Владимира Янева и другия й заместник Петя Крънчева в скандала за случайното разпределение на делата и срещу трите започна подписка от съдии. 

Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев подготви искане до съвета за завеждане на дисциплинарно производство на Янева и Желявска, а в началото на годината ВСС изслуша съдии от СГС за неравномерно разпределение на натовареността, проблем при търсене на контакт с ръководството, забавен график на дежурствата, липса на правила за заместването, грубо отношение към съдиите, непровеждане на общи събрания, порочни практики при командироването.

Подписката, която беше подписана срещу нас, беше от 25 човека. А съдиите в Софийски градски съд са 130. Те са едни достойни хора, които си вършат добре работата. На изслушването във Висшия съдебен съвет бяха 11 човека, от тях 9 от СГС. В момента тече проверка, заяви днес пред "Нова телевизия" съдия Богдана Желявска.

"Това е клевета и много мислих дали да пускам сигнали в прокуратурата и адвокатурата, ще преценяНито познавам адвокат Величков, нито знам за какво става въпрос. Това е наистина чудовищно обвинение и много моля адвокатската гилдия да се самосезира при такива изявления от страна на адвокатите, защото това е неморално и чудовищно", коментира Желявска по повод казаното от адвокат Величков, че попадането на делата при определени докладчици предопределя резултата и, че са зачестили запитванията на клиенти за Богдана Желявска.

Аз съм съдия от европейската хагска мрежа и никой не може да хули името ми по такъв безобразен начин, заяви още Желявска. За искането на Калин Калпакчиев пък съдията видя конфликт на интереси, тъй като съпругата му Елизабет Петрова е във въззивното отделение на СГС, което се ръководи от Желявска и е първа или втора в подписката на съдиите, които й искат оставката. "Това не са само лични конфликти, проучете зад тези неща кой стои. Срещу мен се сипят невероятни хули и нека фактите се проверяват преди да се хули съдебната система", каза още Желявска.

За системата за случайното разпределение на делата тя посочи, че има два доклада на ВСС и в тях се казва, че няма данни за манипулация на случайното разпределение, но може да бъде манипулирана самата система.

Аз работя с тази система. Аз съм извършила разпределението на делото "КТБ" и на делото "Белведере".