Новини БГ

Цветан Василев обяви, че КТБ била нападната, защото той се противопоставил на политици

2014-12-22 17:49:35
Като банка за пример определя Корпоративна търговска банка (КТБ) - с изрядни показатели, ясна стратегия за развитие и множество доволни клиенти мажоритарният й собственик Цветан Василев в интервю за Novinite.bg. По думите му огромен ресурс, включително и ресурс на държавни институции, е бил употребен, за да се доведе КТБ до изкуствен фалит. Целта според Цветан Василев е да бъдат придобити примамливите активи на банката от фирми, свързани с български политици, както и да се спре растежът на една от малкото частни български, независими институции. "Нека не забравяме, че атаката не беше само медийна, а енциклопедичен пример за грубия мутренски подход, прилаган в България - ликвидаторите на КТБ не се поколебаха да изнудват клиенти да си теглят парите насила, да упражняват натиск върху одитори, за да подкрепят тезите, които искат", подчертава Василев.

Той повтаря, че банката е станала жертва на правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност и други институции. "Фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги. През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия", казва мажоритарният собственик на КТБ. 

Той определя като доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата отказът да се разследва негов сигнал за изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Василев обяснява, че КТБ е обслужвала държавни дружества след спечелени конкурси, на които е предоставила много по-добри условия от конкурентите си. А че в нея е имало концентрация на държавни пари, е било изкуствено разпространяван мит. "Средствата на държавни дружества представляваха по-малко от 7% от активите на банката. В България има стотици държавни дружества и мога да ви уверя, че повечето от тях не са се обслужвали при КТБ", декларира Цветанов.

Той отрича атаката срещу банката да е в резултат на скарване с Делян Пеевски. "За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда", подчертава Василев. Според него банката е била нападната, защото той се бил противопоставил на политическия модел в България и отказал да бъда изнудван от водещите политически партии.