Новини БГ

Ромите искат не полиция, а медиатори заедно с линейките

2014-12-10 22:57:59
Здравни медиатори - роми, да придружават линейките в ромските квартали в страната, поискаха представители на ромските общности на среща със здравния министър Петър Москов. 

На сбирката присъстваха основно организации, които представят здравни и социални услуги в ромската общност.

Идеята е съвместно с лекари от спешната помощ, регионалните здравни инспекции и други партньори да влизаме в махалите и да накараме ромите да имат уважение към лекарските екипи, посочи представител на ромската организация "Свят без граници"-Стара Загора. Той отбеляза, че обикновено атаките към спешните екипи се дължат на тяхно закъснение или липсата на адекватна грижа.

Здравният министър Петър Москов посочи след срещата, че първата краткосрочна мярка, възприета по време на дискусията, е ромските неправителствени организации и членовете на националната мрежа от здравни медиатори, заедно с районните центрове по здравеопазване и центровете по Спешна помощ, “да започнат разговори в среда, различна от спешността и насилието, и с тази мярка да се преодолее възможността екипи на Спешна помощ да бъдат нападани”.

Москов посочи още, в събота ще се срещне с Националното сдружение на общините, за да предложи да се назначат здравни медиатори в общините, където до момента няма. “До момента имаме 150 здравни медиатори в 80 наши общини и така с назначаването им да се избегнат случаите на агресия. На срещата е възприето и предложението здравните медиатори да обикалят със спешните екипи”, потвърди здравният министър. 

“Освен конкретните мерки, които си поставяме пред себе си, ние се обединихме около това, че качеството на Спешната помощ трябва да се подобрява - затова ще бъдат предвидени и структурни и финансови мерки, но нищо не може да оправдае каквото и да било насилие върху работещите лекари", заяви Москов. 

Кирил Василев, председател на Инициативен комитет "Факултета" - София, поиска в най-големия ромски квартал в столицата да има постоянно дежурна линейка на разположение на живеещите там. В екипа на тази линейка да има ромско участие или поне шофьорът й да е ром, който познава квартала, предложи Василев.

Представителите на Инициативния комитет "Факултета" заявиха, че не одобряват с екипите на Спешна помощ да идва и полиция. “Министърът обаче е прав, че където има много сигнали за нападения и има хора, които нарочно разкарват линейките, за да се гаврят с тях, то българските закони трябва да действат и трябва да има и полиция”, посочи Василев. Според него тъй като няма подобни случаи в квартал "Факултета", полицейското присъствие там е излишно.