Новини БГ

Следят нивата на реки и язовири в Русенско

2014-11-22 09:01:23

Нивата на язовирите и реките в Русенско се следят денонощно заради дъждовете, съобщиха от областната управа в крайдунавския град, цитирани от "Труд". За 24 часа водата в река Янтра е скочила с 1 м, а водните стоежи на притоците на Русенски Лом са се увеличили с 20 см. Река Шипа е заляла 2000 дка земеделска земя край село Дряновец.

Засега няма опасност на наводнения, язовирите са с достатъчно свободни обеми и не се налага да се изпускат принудително. Метеорологичните прогнози са дъждовете да спрат до събота. Остава потенциалният риск от непочистени защитни диги и речни корита в региона. Те застрашават населени места и земи при порои и усложнена хидроложка обстановка.

След проверки в 6 общини областна междуведомствена комисиязадължи кметовете им да повишат сигурността и експлоатацията на предпазните съоръжения. Заради безпаричие бяха почистени само храсти и паднали дървета в реките. Със заповед на вр.и.д. областен управител Симеон Иванов специализирани екипи от надзорници на "Напоителни системи" и кметове са длъжни да отбелязват кога и с колко се покачват нивата на притоците на река Русенски Лом.