Новини БГ

Радан Кънев и Меглена Кунева на среща с екипа на Борисов

2014-10-29 16:14:52

След лидерската среща вчера нямаше успех при преговорите за кабинет. Снимка: Булфото


ГЕРБ и Реформаторският блок влязоха на преговорите, които текат между партиите за съставяне на правителство. Лидерите на ДСБ и ДБГ Радан Кънев и Меглена Кунева започнаха среща с преговорния екип на ГЕРБ, а по-късно към тях се присъедини и лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Той вече е в състав Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Евродепутатът смени Цецка Цачева, която стана шеф на парламента.

Поредните преговори на ГЕРБ и Реформаторите идват няколко часа след като Бойко Борисов обяви, че ако те не се съгласят да управляват в коалиция на малцинството, той ще внесе за гласуване правителство само на ГЕРБ. 

Новината дойде след изненадващи совалки в Народното събрание, които лично шефът на ЕНП Жозеф Дол направи с лидерите на четири от партиите в парламента – РБ, БСП, АБВ и ДПС. На преговорите под крилото на ЕНП присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След срещата Дол изрази убеденост, че България скоро ще има правителство с премиер Бойко Борисов.

Совалките на шефа на ЕНП се случиха ден след като лидерът на ГЕРБ предложи на Реформаторите да направят кабинет на малцинството, а те отказаха и поискаха в него да бъде и Патриотичният фронт, за да има мнозинство.

По-рано днес Борисов се обяви против Патриотите заради програмата им, която включва поставянето на ракети срещу натовски държави и изпит по български за всички шестгодишни. Срещу Патриотите се изказа и Жозеф Дол.