Новини БГ

Не искаме циганско нашествие, обявиха граждани на Русе

2014-10-28 18:44:33

Намерението на общината да изгради социални жилища за цигани и социално слаби доведе до напрежение в русенския кв. „Родина", съобщава БНТ. В жилищата се планира да бъдат настанени 30 семейства. Местните жители обаче са против. Над 700 подписа в своя подкрепа са събрали недоволните за по-малко от седмица. Те се заканват да направят жива верига, ако багерите започнат да копаят в района.

Живеещите на ул. „Ибър" и „Белмекен" не са на себе си, след като тяхна съседка случайно прочела на сайта на община Русе за инвестиционното намерение. То било от две години. Хората са категорично против циганското нашествие в квартала им. Според тях това ще доведе до увеличаване на престъпността и етническо нарушение. Недоволните смятат, че общината прави огромна грешка, за която след време ще съжалява.

Бурното недоволство на хората е породено и от факта, че в квартала и сега живеят достатъчно цигански фамилии, които крадат от дворовете им и ги притесняват с шумна музика. Местните цигани пък нямат нищо против заселването на още техни събратя и призовават да не се робува на предразсъдъци.

Потърпевшите казват, че не са против хората от малцинствата, но не искат кварталът им да се превръща в гето. Страхуват се да не пострадат случайно и при честите скандали между самите цигани. Затова предлагат да бъдат обособени в отделен квартал, а в техния да се построят детски площадки и да се асфалтират разбитите улици.

От своя страна зам.-кметът Димитър Наков смята, че доводите на хората, които са депозирали и подписката в общината, са неоснователни. 4-етажният социален блок е още на етап проектиране. Наков подчерта, че ако има финансиране по тази мярка, местната администрация ще кандидатства. До блока ще бъде изграден паркинг и детска ясла.

Зам.-кметът се ангажира лично да разговаря с недоволните граждани, а проектът отново ще бъде подложен на обществено обсъждане.