Новини БГ

МФ: Минималната заплата да остане 240 лева

2010-09-09 16:39:42

Финансовото министерство предлага минималната работна заплата за 2011 година да остане 240 лева, а не както предлага социалното министерство – 270 лева, каза министърът на финансите Симеон Дянков в кулоарите на парламента. 

"Това е предложението на Министерството на финансите от гледна точка на това, че сме в период на излизане от криза. Това са възможностите на хазната за следващата година", посочи финансовият министър.

Дянков посочи, че темата за налагане на единна ставка на ДДС в туризма от 14% е отворена. ЕК иска да имаме равна ставка на ДДС за организираните и индивидуалните туристи и това е задължение, което България е поела още 2006 г., обясни той.

Дянков отбеляза, че Комисията ни напомнила, че този ангажимент  вече е трябвало да бъде изпълнен, а не е, и ни очаква голяма финансова санкция от ЕК. Той добави, че глобите не могат да се обжалват.

Според Дянков по-малките и средните хотели, които се занимават главно с неорганизиран туризъм, всъщност ще спечелят от тази промяна. По  думите му положителното е, че може да се мисли в тази посока.