Новини БГ

ДАНС разби престъпна група за продажба на бебета

2014-08-08 17:06:50

Снимка: Булфото, архив


ДАНС разби организирана престъпна група, занимаваща се с продажба на новородени деца, съобщиха от агенцията. Това е станало при провеждането на специализирана операция, проведена на 30 юли на територията на София и страната. 

Дейността на групата е свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение, да оставят децата си след като родят, като за целта ще получат съответното заплащане.

От групата предварително са осигурявани и "клиенти" за осиновяване. Последните били най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти, отчитат от ДАНС.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционираща като частна детска градина в София, където биват поставяни под контрол и обгрижване до момента на раждането на детето, като са им осигурявани по време на бременността в частни акушеро-гинекологични клиники. 

След раждането новородените са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението стартира процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата е участвал и адвокат, чиято функция е да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи. 

По-голямата част от установените родилки са от български произход. Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство, отчитат от Държавна агенция "Национална сигурност".

При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи, имащи отношение към предмета на престъплението. Призовани и разпитани са лица, запознати със случая, като част от тях са разпитани пред съдия. Действията по разследването продължават. 

На лицата, участващи в организираната престъпна група, са повдигнати обвинения. С постановление на Специализираната прокуратура им е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” за срок от 72 часа. Работата по случая продължава.