Новини БГ

Костадин Костадинов разкри истината за циганите и помощите във Варна

2014-06-25 08:49:33

Не съжалявам за думата „сган”, за думата „паразити”, които използвах в своя блог по отношение на циганите, които идваха от всички краища на Варна, за да грабят помощи. Това каза блогърът Костадин Костадинов, чиито снимки и статии в собствения му блог показаха как ромското малцинство прибира помощите, дарени за квартал „Аспарухово” – главно вода и храна, без всъщност вземащите да живеят в пострадалите квартали.

Оставих коментарите под материала си – повечето ме подкрепиха, други ме заплашваха. Не считам, че циганите са по-различни от когото и да било друг – те са си избрали начина си на живот. Всеки, който е на 18 години, трябва да носи отговорност за действията си, подчерта Костадинов в сутрешния блок на Нова телевизия. Та на мен полицаят пред общината в „Аспарухово” ми каза, че не може да направи нищо и ме помоли за помощ, коментира Костадинов.

Пред Actualno.com от Община Варна казаха, че помощи „на ръка” са давани само и единствено в случаи, при които се е налагало принудително преместване от обитавано собствено жилище заради опасност за самата сграда поради нанесени от наводнението поражения.

Същевременно професор Михаил Неделчев коментира, че не е редно да отделяме ромите от българското общество. Те са наши сънародници, каза той. И добави, че действително ромското малцинство у нас има по-различни характеристики от, да речем, циганите в Испания.

Костадин Костадинов каза, че многократно е подавал сигнали за сеч на гори, не само в „Аспарухово”. Властите се оправдават, че това не е значително престъпление и се налагат само глоби, като дори не могат да ги съберат. А от над 300 къщи в циганската част на „Аспарухово”, само около 55 имат разрешително, завърши Костадинов.