Новини БГ

София Прайд поиска политическа подкрепа от партиите ни

2014-06-19 16:14:41

За поредна година проблеми със Столична община бележат провеждането на София Прайд.

Припомняме, от няколко години насам Прайдът се очертава като традиционно шествие в подкрепа на равноправието между хетеросексуалните и тези с нестандартна сексуална ориентация.

Стана ясно, че това решение на СО още в понеделник е обжалвано в съда, като и до днес няма отговор за това какъв в крайна сметка ще бъде маршрутът на тазгодишното шествие.На пресконференция в БТА организаторите на шествието се оплакаха, че въпреки устното съгласие със заявения маршрут, от Столична община им пратили потвърден съвсем различен и то съкратен с 1/3. Общинарите отрязали и искането за провеждане на едноседмична изложба на снимки на успели гей атлети на столичния булевард "Витоша", като разпоредили арт събитието да се ограничи в рамките на три часа и да бъде на стартовия пункт на шествието - паметникът на Съветската армия.

Ясен все пак е началният му час - 17 ч. в събота, 21 юни.

Лозунгът на проявата тази година е различен - вместо за равноправие, ЛГБТ хората призовават за политическа подкрепа, която да даде пример на гражданите. Разпратени са писма с молба за присъствие на Прайда до всички партии и до правозащитните институции.

Отговор е пристигнал само от две - ПП "Зелените" и ПП "Българската левица".

Подкрепа обаче идва от Великобритания - бившият английски евродепутат Майкъл Кешман е в България специално за парада. Той призова колегите си от българския парламент да се видят в събота на сборния пункт на шествието. Заедно ще маршируваме към демокрация, равноправие и уважение, апелира той родните политици.

Стана ясно, че организаторите на София Прайд са наясно с прокламираната във Фейсбук идея за анти гей шествие. Те се оплакаха от призивите за насилие, които се ширят в онлайн платформата, като обявиха, че  са сигнализирали прокуратурата за тях.

От Българския хелзинкски комитет пък смятат, четазгодишната позиция на Българската православна църква, че парадът е "шествие на възгорделия се грях", е доста по-мека от предишните. Те подчертаха, че ЛГБТ организациите първи са се обявили в подкрепа на гей-монасите, които съвсем не били малко в пределите на БПЦ и очакват същото разбиране от страна на църквата.

Тази година София Прайд е с рекордно нисък бюджет, признаха още ЛГБТ активистите. Той е на стойност 12 хиляди лева и е събран единствено от дарения - такова има направено и от Американското посолство у нас, което по традиция винаги застава в защита на шествието.