Новини БГ

ДПС с предложение за екоминистър

2014-06-04 12:54:55
Лидерът на ДПС Лютви Местан е предложил на премиера Пламен Орешарски за министър на околната среда Станислав Анастасов, вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал. 

Промяната се налага, защото екоминистърът Искра Михайлова отива като евродепутат в Брюксел, след като Делян Пеевски й отстъпи мястото си след евровота.

Местан уточни, че именно Анастасов е имал предвид под характеристиката "млад, енергичен, високоинтелигентен кандидат за министър на околната среда и водите".

Местан е разговарял с Пламен Орешарски, за да потвърди тезата си, че ДПС няма да подкрепи друг премиер в рамките на този парламент.

Въпреки и днешните твърдения за преяждане с власт ДПС няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции, каза отново Местан, като допълни, че и сегашните не дават повод за такива изрази.

Утре ДПС ще даде нарочна пресконференция в НС, в която ще засегне и темата за вота на недоверие, и за промените в кабинета.

Предложеният от ДПС за екоминистър Станислав Анастасов е роден на 05.06.1983 г. Завършил е „Информатика” в Техническия университет-Мюнхен, Германия, и „Стопанско управление” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Владее английски, немски, руски и сръбски език.

През 2011 г. е избран за координатор на Балканската либерална мрежа ISEEL. На последния конгрес на IFLRY e избран за вицепрезидент. Той беше шести в листата на ДПС за Европейския парламент.