Новини БГ

Обявиха Крим за независима суверенна държава

2014-03-17 11:22:05

Върховният съвет на Крим на свое извънредно пленарно заседание прие постановление „За независимост на Крим“.

 

За него гласуваха 85 депутати, съобщи пресцентърът на кримския парламент. 

В приетия документ се посочва също така, че в лицето на Върховния съвет Република Крим „се обръща към Руската федерация с предложение за приемане на Република Крим в състава на руската федерация в качеството на нов субект със статут на република“, предаде ИТАР-ТАСС. 

Населението на Крим подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на вчерашния референдум включването на украинския полуостров в състава на Русия. Това показват окончателните резултати от вота, съобщени днес чрез Тwitter от проруския премиер на Крим Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. "за"!" - пише Аксьонов.

Междувременно стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неверов каза, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия". Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов, пише БТА.