Новини БГ

БСП ще "самоизключи" в петък Първанов и част от сподвижниците му в АБВ

2014-03-06 21:02:53
Само месец след снетото политическо доверие и заявката, че АБВ е "затворена страница" Националният съвет на БСП ще констатира на заседание в петък, че предишният президент Георги Първанов и част от сподвижниците са се самоизключили. Това предлага Изпълнителното бюро на БСП (тясното партийно ръководство) след петчасово заседание тази вечер, научи "Дневник".

Сред "самоизключените" ще бъдат вътрешният министър Румен Петков, кметът на Перник Росица Янакиева, бившият лидер на БСП в Монтана Емил Константинов. Същата констатация ще бъде направена и за проф. Георги Близнашки, който застана начело на инициативния комитет за събиране на подписи за свикване на референдум по изборни въпроси, лансирани от президента Росен Плевнелиев. Не може да си затваряме очите как те работят срещу партията, коментира пред "Дневник" член на тясното ръководство на БСП.

На 1 февруари пленумът на БСП сне политическото си доверие от 13 съпартийци начело с Първанов, които работят за АБВ, и ги изключи за една година от Националния съвет. Наред с това им отне правата за същия период да заемат партийни длъжности, да членуват в ръководни органи на партията и да се кандидатират за такива. Сега обаче няма да бъдат изключени всички 13 социалисти, а само тези, за които е очевидно, че работят срещу партията, коментира депутат от БСП.

В петък пленумът ще приеме и декларация срещу омразата и проявите на остър национализъм, която лидерът Сергей Станишев анонсира на конгреса на европейските социалисти в Рим в началото на месеца. С документа левицата ще се разграничи от формациите, заиграващи с различията на етнически и религиозен принцип и ще се обяви срещу поругаването на паметници.

Въпреки очакванията на 7 март БСП да обяви, че започва подписка за свой референдум "за" или "против" плоския данък, който Станишев предложи на партийния конгрес на 8 февруари, решението за допитването е отложено за 15 март. Тогава социалистите се събират отново на пленум, за да утвърдят и листата си за евроизборите. Станишев все още не е казал в най-тесния си партиен кръг дали ще бъде първи в нея, но повечето очакват той да е водач. Има време до 15 март да мисли, но не виждаме смисъл да отлагаме, след като номинациите ни са ясни, коментира член на тясното ръководство.

По-рано днес в Дъблин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви официално, че водач на листата за евровота на партията му ще бъде Томислав Дончев.

На избираеми места в листата на БСП се очаква да бъдат досегашния евродепутат Илияна Йотова, зам.-председателят на партията Георги Пирински. Следващата седмица ще бъде решено и кое място ще бъде дадено на коалиционен партньор - вероятно за зам.-председателя на партия "Български социалдемократи" Светлина Йолчева. Драма се очаква с т.нар. гражданска квота, за която се борят депутата втори мандат Петър Курумбашев и Достена Лаверн, дъщеря на политолога Мария Пиргова, близка до левицата. Едва ли социалистите ще приемат три от шестте смятани за избираеми места да са за хора извън партията.

На 15 и 16 март пък депутати от БСП, тясното партийно ръководство и министри ще се съберат на работен семинар в Боровец. Очаква се да бъдат синхронизирани и начертани управленските приоритети за годината.