Новини БГ

Сноудън: Светът ни е по-страшен от онзи, описан от Оруел

2013-12-28 11:41:10

Днешните деца израстват и живеят в един свят без абсолютно никакво лично пространство. Този свят е много по-страшен от онзи, описан от Джордж Оруел в романа „1984”. Това каза в интервю за британския телевизионен "Канал 4" бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, който намери убежище в Москва след разкритията си,съобщава БГНЕС.

"Днешните деца ще пораснат и никога няма да разберат какво означава лично пространство, личен живот", подчертава Сноудън.

"Оруел предупреди за опасността от новите технологии, но действителността е много по-страшна от написаното в книгата му "1984"...Микрофони, видеокамери, телевизори, които ни следят и наблюдават, това са абсолютни играчки в сравнение с това, което ни се случва...Днес всеки един от нас в джоба си носи сензори, които следят всяка наша стъпка...Замислете се за миг какво означава това нещо за нашия личен живот", предупреждава още Сноудън в своето "Коледно обръщение" към света.

Според него след разкритията му светът е разбрал каква система за наблюдение и контрол са създали правителствата - за масово подслушване и следене, която им позволява да знаят какво прави обикновения човек във всеки един момент.

"Децата, които се раждат днес, няма да имат никаква представа какво означава да имаш поне един миг за себе си, мисъл, която няма да бъде заснета и анализирана. Това е един много сериозен проблем, защото личният живот е много важен. Той ни позволява да осъзнаем кои сме и какво искаме да постигнем в живота си", подчертава Сноудън.